Pracownia gospodarstwa domowego/ kulinarna

Zajęcia odbywają się w formie dyżurów, podczas których uczestnicy uczą się przygotowywać potrawy. W ramach zajęć w tej pracowni z godnie z planem realizowany jest: 

- trening funkcjonowania w życiu codziennym,

-trening umiejętności praktycznych,

-trening kulinarny,

-trening budżetowy,

-trening higieny oraz trening dbałości o wygląd zewnętrzny,

-trening samoobsługi,

- trening zaradności życiowej.

Uczestnicy podtrzymują i pogłębiają niezbędne umiejętności podczas przygotowania posiłku (obierają, kroją, pieką, gotują, smażą, obsługują sprzęt gospodarstwa domowego, nakrywają do stołu, zmywają i sprzątają). Uczą się planować i robić zakupy, poznają proste przepisy.  Korzystają bezpiecznie ze sprzętu AGD, pamiętają o zachowaniu bhp podczas zajęć ,o zakładaniu ochronnej odzieży, przestrzegają higieny osobistej. Doskonalą  umiejętności  niezbędne do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa domowego, kształtowanie umiejętności oszczędnego gospodarowania żywnością, doskonalenie umiejętności dokonywania zakupów i planowania wydatków. Poszerzają swoją wiedzę na temat prawidłowego i kulturalnego zachowania się przy stole podczas posiłku. Nabywają wiedzę teoretyczną oraz praktyczną dotyczącą zdrowego trybu życia