Zajęcia odbywają się w formie dyżurów, podczas których uczestnicy uczą się przygotowywać potrawy. W ramach zajęć w tej pracowni z godnie z planem realizowany jest:
- trening funkcjonowania w życiu codziennym,
-trening umiejętności praktycznych,
-trening kulinarny,
-trening budżetowy,
-trening higieny oraz trening dbałości o wygląd zewnętrzny,
-trening samoobsługi,
- trening zaradności życiowej.
Uczestnicy podtrzymują i pogłębiają niezbędne umiejętności podczas przygotowania posiłku (obierają, kroją, pieką, gotują, smażą, obsługują sprzęt gospodarstwa domowego, nakrywają do stołu, zmywają i sprzątają). Uczą się planować i robić zakupy, poznają proste przepisy. Korzystają bezpiecznie ze sprzętu AGD, pamiętają o zachowaniu bhp podczas zajęć ,o zakładaniu ochronnej odzieży, przestrzegają higieny osobistej. Doskonalą umiejętności niezbędne do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa domowego, kształtowanie umiejętności oszczędnego gospodarowania żywnością, doskonalenie umiejętności dokonywania zakupów i planowania wydatków. Poszerzają swoją wiedzę na temat prawidłowego i kulturalnego zachowania się przy stole podczas posiłku. Nabywają wiedzę teoretyczną oraz praktyczną dotyczącą zdrowego trybu życia